★АРТИСТИКУМ ЈЕ НАПУНИО ГОДИНУ ДАНА!★

Пре само 12 месеци отворена је уметничка капија нашег младог центра за све драге Артистик Умове. Прошло је само годину дана, а толико тога је иза нас – позитивних и успешних остварења – све то наравно, захваљујући свима који су нас подржали у нашим „првим корацима“.

Артистикум центар је настао из „случајног“ познанства 3 младе уметнице које деле заједничку идеју, идеју о јединственом простору у којем ће се стварати и ширити креативност и образовање, из области ликовне и музичке уметности. Једна се бави сликарством, друга музиком, а трећа дизајном. Настали смо из жеље да се уметничка сцена Београда непрестано развија и истражује у циљу уметничке одрживости, те се и јасно изјашњавамо као „Центар за едукацију и развој уметности“ који се шири и развија ка свим ликовним и музичким остварењима.

Ликовни кабинет

У основи, центар је нудио програме сликарства и музике за децу и младе, а нешто касније, ширили смо се и развијали у различитим правцима, са циљем да задржимо принцип „уметничког ума“. Тежимо јачању и неговању стваралачких потенцијала и развоју принципа уметничког ума. Усвајање и развијање принципа уметничког ума помаже да се сваком животном и професионалном задатку прилази са циљем стварања ремек дела. Највећа предност усвајања и развоја принципа уметничког ума јесте у приступу и перцепцији према себи и окружењу. На себе и свет око себе гледа се другачијим очима, све је плод непрекидног стваралаштва и од нас се очекује да се у том духу понашамо и да се у тај и такав процес укључимо као ствараоци. Потребна је само вештина.

Изложба слика сликарке и полазнице нашег центра – Биљане Дамјановић

Ми смо своју вештину употребили и направили велики искорак у развоју нашег центра покренувши нове уметничке програме, овог пута, за све узрасте полазника. Припремајући се за то, било нам је важно да користимо одговарајућу стручну методологију којом бисмо настојали да потенцијал „уметничког ума“ препознамо са циљем систематичног развоја, напретка и практичне примене, и код деце и код одраслих. Тако су настали програми: Калиграфија, Сликање на свили, Иконопис, Креативно писање, Хармоника, Гитара, Виолина, Мандолина, Тамбурица, Традиционални музички програм, Џез и соло певање као и Модни дизајн. Проширили смо наш тим еминентним и талентованим кадром стручњака из наведених области уметности, стога је Артистикум бројнији за 7 нових предавача.

Час сликарства за младе

Пројекат „Нови програми“ почео је са својом реализацијом пред почетак летње сезоне, када смо покренули и програм летње школе „Морске чаролије“ за све малишане којима је била потребна уметничка активност током летњих дана у Београду. Завшетком летње школе, 31.августа – заокружили смо и прву годину постојања Артистикум центра. Рођендан смо обележили у виду завршне дечије прославе, музичких наступа, изложбе радова, поделе похвалница, пројекције филма на отвореном као и тортом и коктел освежењем за крај.

Поставка радова на завршној изложби
Музики наступи и подела похвалница
Прва рођенданска торта

Поред редовних часова наших поланика ликовне и музичке уметности, поменућемо и неке од протеклих садржаја који су нам оставили позитивна искуства. Учествовали смо на преко 15 ваннаставних дешавања као што су креативне радионице у тржном центру Delta City (Ускршња радионица и радионица Back to school). Могли сте нас видети током лета на земунској позорници на земунском кеју, певали смо, свирали и цртали. Породичне манифестације као што је Београдски Манифест на Калемегдану или Дечији културни дани у Делфи књижарама су догађаји на којима нам је била част да учествујемо и будемо део тако посећених градских дешавања.

“Лето на кеју” у Земуну – традиционални музички програм
Београдски Манифест на Калемегдану
“Дечији дани културе” у књижари Делфи – музички квиз

Такође, издвојили бисмо и неколико медијских остварења која су нам помогла да се представимо свима који нису знали да постојимо. Први пут, угостио нас је Радио Београд 2, у емисији „Нови дан“. Хвала чувеном уреднику емисија за децу Предрагу Вуковићу Пеђолину који нас је позвао у свој Магични шоу чак 3 пута. Часове модног дизајна успели смо да најавимо на укупно 4 телевизије, а отварање изложбе полазнице Биљане Дамјановић у нашем центру на 3 телевизијска канала. О нама су писали Блиц, Сенса магазин, Плезир магазин, Арт инфо, Београд за децу, Мамин свет, Водич за родитеље, Белешке, Београд уживо, Канцеларија за младе, Designed, Presstiz, Арт магазин и други…

Гостовање наших ђака код Пеђолина у емисији “Магични шоу”
Екипа РТС-а за емисију “Мали дневник” код нас
Интервју у Сенса магазину

Важна вест нас је обрадовала у марту 2016.године када је Удружење ликовних уметника Србије, награду за сликарство “Златна палета” 2017, доделило дипл. сликарки Ани Ђаповић за рад „Одвајање“, професорки сликарстава и једној од оснивача Артистикума. Пролећна изложба је једна од најзначајнијих традиционалних ликовних манифестација које УЛУС у вишедеценијском континуитету организује од 1947. године. Концепт изложбе преузет је од Удружења пријатеља Цвијета Зузорић, које је у периоду 1929-1941. године установило и организовало Пролећну изложбу као југословенску. И тада и сада, пролећна смотра радова представља годишњи пресек домаћег стваралаштва, и драгоцена је прилика да се у адекватном изложбеном простору сагледају поетике и лични домети веће групе уметника, радови селектованог узорка који репрезентује домаћу савремену ликовну сцену.

Ана Ђаповић и рад “Одвајање” – Златна палета 2017

Поводом обележавања важних датума током школске године, више пута смо организовали креативне радионице отвореног и бесплатног типа као што су Новогодишња радионица, Светосавска радионица „Свети Сава и деца“, Осмомартовска „За моју маму“, „Ускршњи креативци“, и друге. Такође наше бесплатне ваучере су многи добили на поклон у преко 50 дечијих играоница, где смо и ми у узајамној сарадњи поклањали нашим ђацима попусте на коришћење њихових услуга. Нудили смо ваучере и на порталу „Зумзи“; у наградним играма преко портала за младе „Белешке“; у тромесечном часопису за децу „Жабац Радозналац“, као и преко друштвених профила популарних водича за родитеље као што је „Мамин свет“ и „Мамин најлепши свет“. У сарадњи са културно образовним системом Ђуро Салај АД и Академијом 28, више пута смо имали прилику да поделимо њихове карте за дечије представе током прве школске године.

Бесплатна новогодишња радионица 2016.

Како тежимо константном побољшању квалитета наше наставе, ученици сликарског програма два пута су учествовали на ликовним конкурсима: „Овако је сликао Дега, а овако свет видим ја“ и на конкурсу „Мозак у земљи снова“. Поводом почетка нове школске године, са децом смо посетили изложбу у Кући легата „Фантастичних 6“ – сукоби фантастичног и реалног, моћног и натприродног, склад боја и магијских композиција оставио је велики утисак на наше Артистикумовце. Да ли има жена које се баве оваквим сликарством, зашто су коришћени инсекти у радовима и колико је било потребно времена да се ова дела ураде, била су само нека од постављених питања наших ђака. До сада смо нашим ђацима певачима организовали први мали јавни наступ у склопу клупског репертоара Клуба Академије 28, том приликом су извели култну нумеру Somewhere over the rainbow, и тиме се ослободили треме јавног наступа.

Наше ученице у Кући легата на изложби “Фантастичних 6”

Издвојили смо најбитније ствари које су утицале на наш развој током прве школске године, како је све почело и са чиме су то полазници могли да се сусретну код нас. Пред нама су нова знања, вештине и успеси!