Цртеж као основа свих визуелних уметности

“ Цртање је пре свега, гледати очима, посматрати и откривати. Цртање је учење како да гледамо”

Ле Корбизје

Цртеж као основа свих визелних уметности веома је значајан код деце млађег узраста. Деца цртежом изражавају своје емоције, мишљење, опажање.  Деца млађег узраста цртају оно сто знају о предмету и оно што је за њих најважније у вези њега. Распоред  предмета, величине, њихов однос може помоћи у откривању емотивног стања детета.

Једна од наших полазника  Настасија ( 5 година) воли да црта, креативна је , тиха и стидљива.

Од када је кренула на радионицу “Мали истраживачи” почела је да истражује у цртежу, посматра , гледа,  примећује,  употребљава различите материјале и ужива у стваралаштву.  Пуно игре и радости је доживела при сусрету са угљеном, пастелом, тушем, темпером и глином.

IMG-20170114-WA0043

 

Њена стидљивост се ослобађа на радионици певања, а креативност подстиче на радионици сликања.    Учимо о великим сликарима и правим вредностима.  Гајимо љубав према уметности, јер деца су од рођења уметници . Њихова машта, енергија,кретивност и неоптерећеност резултатом је нешто чему тежи сваки одрасли уметник. Улога предавача и професора је да подстиче и отвара врата креативности, отворености и спонтаностии ликовног израза.

IMG-20161013-WA0030

Ана Ђаповић

професор сликарства

 

Оставите одговор