ИКОНОПИС

 

Корени су јој у раном хришћанству али се временом уобличавала све док није стекла коначни облик (и врхунац) у доба средњовековне Византије. Икона је пуна симбола која на визуелни начин представља учење Цркве. У православној цркви постоји одређени канони (правила) који се мора придржавати сваки иконописац.

Иконопис (или иконописање) је посебна сликарска техника коју негује хришћанска црква.

ИКОНОПИС=писање икона Икона је “реч с(лик)ом на(пис)ана”:
лик то јест икона+писање=иконопис
. Због кратких потеза четкице и немогућности апстрактних широких потеза спада у писање.

Курс иконописа пружа могућност да стекнете увид у целокупан процес настанка иконе (препарацији даске, припремању подлоге, преношење цртежа, наношење позлате, подсликавањем и осликавању иконе, као и завршно лакирање). Поред практичног и теоретског дела полазници ће стећи знање и способност самосталног иконописања.

Начин рада: Сав материјал је укључен у цену, осим даске за икону коју полазници додатно доплаћују (или доносе сами даску по избору). Групни часови од 2-8 полазника. Први час је бесплатан.

Узраст полазника: од 18 година навише

Време трајања: Једном недељно по 3 сата

Цена по полазнику: 7.900,00 (на месечном нивоу).

Термини: Петком од 17:00 – 20:00ч

Предавач: Владимир Скерлић, рођен 1979.године у Аранђеловцу. Академију СПЦ за уметност и конзервацију уписао 2002.године на одсеку за фреско сликарство у класи проф.Горана Јанићијевића. Дипломирао 2007. на основним студијама, мастер студије завршио 2009. на истом факултету. Учествовао на реализацији црквених мозаика у преко 60 цркава у Србији и региону. Живи и ради у Београду.

Оставите одговор