Изложба “Мозак у земљи снова”

МАРТ У ЗНАКУ НЕУРОНАУКЕ

Изложба „Мозак у земљи снова” у оквиру међународне манифестације „Недеља свести о мозгу 2017″, у организацији Студентске секције Друштва за неуронауке Србије, биће отворена у понедељак, 13. марта 2017. године у Галерији науке и технике САНУ, а поставка траје до суботе, 18. марта 2017. године.

На изложби “Мозак у земљи снова” биће изложени радови две ученице наше школе.

Софија Дамјановић и Маша Смиљанић 🙂

111

Занима вас како спавају космонаути и животиње? Шта су и како функционишу биолошки часовници? Зашто људи хрчу? На ове и многе друге загонетке о најмистичнијем људском органу откријте одговоре на овогодишњој манифестацији „Недеља свести о мозгу 2017”!

Традиционално, треће недеље марта у Београду одржава се једина манифестација у целини посвећена фасцинантним тајнама човековог мозга – „Недеља свести о мозгу 2017″. Обухватиће бројна занимљива предавања из области неуронаука, трибине, посете лабораторијама, интерактивне радионице и изложбе, и богат програм посвећен најмлађима.озгу 2017”!

Недеља свести о мозгу 2017. са слоганом „Мозак у земљи снова”, покушаће да вам приближи и разоткрије тајне мистичног света спавања и сањања. Овај мотив представља водећу тематику научне изложбене поставке у Галерији науке и технике Српске академије наука и уметности.
Реномирани предавачи Клинике за неурологију Клиничког центра Србије говориће о необичним темама; биће речи о деменцијама са раним почетком, повећаној поспаности код људи (хиперсомнијама), вези између Моцарта, рокенрола и мозга, главобољама, Алцхајмеру, болести и поремећајима неуромишићне спојнице, као и многим другим предметима неуронаучних истраживања. Стручњаци са Института за хистологију Медицинског факултета у Београду разоткриће нам истину о регенерацији нервних ћелија, ноћном учењу и исхрани у касним сатима.
На осталим предавањима бићете у могућности да сазнате о утицају буке на спавање, начину на који космонаути спавају, о томе како доносимо одлуке, о повезаности човека и компјутера, негативним утицајима недостатка сна и другим занимљивим темама.

222

Широк програм „Недеље свести о мозгу” чине и забавне радионице за децу које ће бити одржаване сваког дана манифестације у одређеним терминима, док ће у суботу, 18. марта, у Галерији науке и технике програм „Мозак у вожњи из снова” бити у потпуности посвећен најмлађима и подразумеваће бројне едукативне и интерактивне активности.

Едукативни, научнопопуларни, уметнички и трибински програм манифестације одржаће се у просторијама Галерије науке и технике САНУ, Студентском културном центру, Културном центру Београда и другим бројним локацијама у Београду. Недељу свести о мозгу већ седму годину заредом организују млади научници и ентузијасти Студентске секције Друштва за неуронауке Србије.

Извор: http://www.rts.rs/page/magazine/sr/story/2523/nauka/2660850/mozak-u-zemlji-snova.html

Оставите одговор