Изложба слика наше полазнице Биљане Дамјановић

Биљана Дамјановић, рођена у Прагу, Република Чешка, 1965.године. Дипломирала на Филолошком факултету у Београду, француски језик и књижевност. Школу сликарства је похађала код академске сликарке Ане Ђаповић, као и друге школе сликарства у иностранству. Живела у Лондону, Паризу, Бриселу, Цириху… Изложбе: 15.међународна изложба женског сликарства у Мајданпеку, Србија 2017. Галерије: Бели Анђео, Београд. Сфере интересовања: апстрактни експресионизам, mixed media, кроз призму глобалних тема као што су живот у граду, екологија, материјалистички и модни диктати…

Симболи, форме и боје њених слика у комбинацији са вешто конструисаним називима радова само наговештавају и препуштају посматрачу да сам формира коначну визуелну и менталну слику. Један од главних ликовних елемената који формира ту менталну слику је и боја. Она je на radovima Биљанe Дамјановић јака, експресивна и у складу са минималистичким формама које граде основну структуру њених слика. Пастелни наноси боје у комбинацији са осталим елементима граде сложену структуру која и поред на изглед хаотичног распореда одише хармонијом и складом. Са друге стране апстрактне форме њених радова нису одраз ескапизма или подсвесног потискивања. Пажљивијим читањем те фрагилне форме као да наговештавају напуклине и крхкост друштвених процеса којима је уметник свакодневно изложен. На тај начин оне су у исти мах и експресивне јер у комбинацији са подеротинама и гребањем текстуре и боје говоре о немиру и темпераменту уметника. Тај гест игра важну улогу, он је телесни покрет којим Биљана изражава одређено психолошко стање. Он даје динамику али и прича причу која нас уводи у нека од размишљања уметнице. Али изнад свега он носи у себи дозу надреалности и нечег исконског, примитивног.

(одломак из критике ликовног критичара и историчара уметности)

Саша Јањић

Изложба је свечано отворена 15.септембра у 19ч у простору нашег центра, и трајаће до 22.септембра до када ће посетиоци који нису били у прилици да дођу на отварање моћи да погледају поставку. Како је то изгледало, погледајте галерију фотографија.