Изложба “Тло” професорке сликарства Ане Ђаповић (УЛУС)

Поштовани,

Позивамо вас да посетите изложбу Ане Ђаповић, под називом „Тло“ која је отворена у среду, 21. фебруара 2018. године у 19 часова у галерији УЛУС.

Изложене слике настале су у последње три године, припадају циклусу „Тло“ и њихова раскошна пластичност ликовни је еквивалент  фабули дела.  По речима Здравка Вучинића, аутора текста у каталогу: „Назнаке природног окружења је, у коначној поенти, отежано препознати. Остао је збир наговештаја, више алузија него илузија, заправо, задржала се супстанца сећања  на дојам памћеног мотива, претвореног у креативно стање духа.

Пластички слој дела се одвија на једној равни. Ана напушта уобичајени, тродимнзионални модел и простор слике преводи  у две димензије. Уводи га у поље активне конотације, која се одвија на осетљивој граници виђеног и осећаног, на размеђи спољашњег и унутрашњег сопства.

Када је у питању материјална артикулација слике, треба имати на уму да Ана, готово алхемски, трага по примарним компонентама, по особним једињењима, којима гради оптички дискурс. У складу уходаног, класично изводљивог опсега, уметница чини сврсисходан, додатни помак, оличен палетом проширеног  начина извођења. Он је обогаћен уносом бојених  везива, заснованих на природном својству пигмената, уприличених састојцима земљаног праха.  Установљено сагласје је помогнуто и прожето додацима воска, који је, са осталим супстанцама,  уткан у садејство садржајног, колико осетљивог, изражајног исхода. Мапа сликане равни се тиме претвара  у ритмички слојевите импулсе, колористички утишаног, монохромог сагласја.“ (сегмент текста из каталога)

Биографија:

Рођена 1988. у Београду. Дипломирала 2011. године на Факултету примењених уметности, у класи професора Синише Жикића, одсек зидно сликарство.  Члан УЛУС-а и УЛУПУДС-а. Од 2013. године у статусу је самосталног уметника. Од 2014, ради као професор ликовне културе у гимназији “Стефан Немања” и у средњој стручној школи “Захарија Стефановић Орфелин”.  Од 2016. оснивач Центра за едукацију и развој уметности „АРТИСТИКУМ“. До сада приредила десет самосталних изложби и учествовала на преко сто колективних.

Награде:

  1. „Златна палета“, награда на слиакрство на Пролећној изложби УЛУС-а.

Изложба је продужена и траје до 10. марта 2018.

На снимку можете погледати како је протекло само отварање.