КАЛИГРАФИЈА

Уметност калиграфије је особена дисциплина ликовног изражавања. То је уметност давања форме знаковима на изражајан, хумористички и вешт начин. Води порекло из Кине. Важност калиграфије у историји културе је огромна свуда где је преписивање светих текстова имало по себи духовну вредност. Важније од читљивости је постизање савршене естетске уравнотежености и показивања осећања.

По својој природи је најближа књизи, књижевности, а по суштини  још ближа музици. Калиграф се попут музичара бави компоновањем словних тонова сврставајући их у складан однос, употребљавајући светле и тамне тонове њихових дуктуса и прилагођавајући их жељеном ритму. Калиграф је близак музичару јер се бави дисциплином која захтева увежбавање и одржавање стваралачке кондиције.

Значај уметности калиграфа је развијање моторике прстију. Када човек пише руком што је бољи рукопис то је марљивији, дисциплинованији, одговорнији. Циљ програма је познавање културног блага наше и светске баштине. Модерна калиграфија представља распон од функционалне (ручно писаних словних натписа) до уметничких дела где апстрактни израз руке може (и не мора) угрозити читљивост слова.

Полазници ће савладати визуелну писменост и упознати чаробни свет калиграфије кроз историју. Програм обухвата упознавање са различитим врстама писама кроз историју, поступак рада, примена на папирима. Полазници ће учити о савременој калигарфији и њеној примени у комбинацији на различитим сликарским подлогама (акварел, туш, акрил…)

Основни прибор је калиграфско перо (различите ширине), милиметарски блок, тушеви, трска, четке… Рад у групи. Материјал обезбеђен. Први час је бесплатан.

Узраст полазника: од 18 година навише

Време трајања: један двочас недељно (90 минута)

Цена по полазнику: 3.600,00 (месечна школарина)

Термини: У току је формирање група

Предавач: Ана Ђаповић, дипломирана сликарка

Дипломирала 2011. године на Факултету примењених уметности у Београду у класи професора Синише Жикића. До сада је учествовала на преко 80 колективних изложби и имала је 10 самосталних излагања. Члан УЛУСА И УЛУПУДУСА. Члан удружења Широка Стаза и Друштва ликовних и примењених уметника Земуна. Од 2013. у статусу је самосталног уметника. Од 2014. ради као наставник ликовне културе у гимназији “Стефан Немања” и Средњој стручној школи “ Захарија Стефановић Орфелин”.

Марта 2017.године освојила УЛУС-ову награду за сликарство „Златна палета“.

 

Neguj kreativnost, posveti se umetnosti! #kaligrafija #slikarstvo #umetnost #artistikum

A post shared by ARTISTIKUM (@artistikum) on

kaligrafija

калиграфија

калиграфија

калиграфија

Оставите одговор