Калиграфија

Časovi kaligrafije

Уметност калиграфије је особена дисциплина ликовног изражавања. То је уметност давања форме знаковима на изражајан, хумористички и вешт начин. Води порекло из Кине. Важност калиграфије у историји културе је огромна свуда где је преписивање светих текстова имало по себи духовну вредност. Важније од читљивости је постизање савршене естетске уравнотежености и показивања осећања.

Вештином писања пером и мастилом у данашње време не могу да се похвале многи, зато је калиграфија данас ретка, али и помало потиснута вештина. По својој природи је најближа књизи, књижевности, а по суштини  још ближа музици. Калиграф се попут музичара бави компоновањем словних тонова сврставајући их у складан однос, употребљавајући светле и тамне тонове њихових дуктуса и прилагођавајући их жељеном ритму. Калиграф је близак музичару јер се бави дисциплином која захтева увежбавање и одржавање стваралачке кондиције.

Значај уметности калиграфа је развијање моторике прстију. Када човек пише руком што је бољи рукопис то је марљивији, дисциплинованији, одговорнији. Циљ програма је познавање културног блага наше и светске баштине. Модерна калиграфија представља распон од функционалне (ручно писаних словних натписа) до уметничких дела где апстрактни израз руке може (и не мора) угрозити читљивост слова.

Калиграфија наставља и данас да се користи и то за израду графичког дизајна, лого дизајна, карти, менија, честитки, позивница, правних докумената, диплома, поезије, визит карти и разних презентација.

Дигитална ера олакшава стварање творевина и новог и историјског стилизованог фонта: а хиљаде су их сада у употреби. Калиграфија даје јединствени садржај свакој индивидуалној словној форми са употребом дизајнерског планирања.

Полазници ће савладати визуелну писменост и упознати чаробни свет калиграфије кроз историју. Програм обухвата упознавање са различитим врстама писама кроз историју, поступак рада, примена на папиру. Полазници ће учити о савременој калигарфији и њеној примени у комбинацији на различитим сликарским подлогама (акварел, туш, акрил…).

Основни прибор је калиграфско перо (различите ширине), милиметарски блок, тушеви, трска, четке…

Рад у групи до 8 полазника. Сав материјал је обезбеђен, а први час је бесплатан.

Узраст полазника: од 18 година навише

Време трајања: један двочас недељно (90 минута)

Цена по полазнику: 3.600,00 (месечна школарина)

Термини: Недељом у 13ч и у 15ч

Предавач: Ана Ђаповић, дипломирана сликарка

Дипломирала 2011. године на Факултету примењених уметности у Београду у класи професора Синише Жикића. До сада је учествовала на преко 80 колективних изложби и имала је 10 самосталних излагања. Члан УЛУСА И УЛУПУДУСА. Члан удружења Широка Стаза и Друштва ликовних и примењених уметника Земуна. Од 2013. у статусу је самосталног уметника. Од 2014. ради као наставник ликовне културе у гимназији “Стефан Немања” и Средњој стручној школи “ Захарија Стефановић Орфелин”.

Марта 2017.године освојила УЛУС-ову награду за сликарство „Златна палета“.


 

Фотографије са часа:

Kaligrafija Časovi kaligrafije

Kaligrafija
selfp

Оставите одговор