Развијање билатералне координације

 Бебе сениори – развијање билатералне координације

Као што знате, „Бебе сениори“ је програм за децу узраста од једне до три године и подразумева спој музике и покрета. На часовима деца и одрасли учествују у активностима који подразумевају како мале покрете, (пуцкетање прстима, свирање орфовог инструментаријума) тако и велике (играње, плес). Ове активности помажу бољој билатералној координацији (коришћење обе стране тела у једној активности) и развијају осећај за простор код детета.

Упознајући се са различитим покрета, деца стичу бољу координацију, укључујући и билатералну координацију, способности да користе леву и десну страну тела у исто време. Постоји више типова билатералне координације:

– способност да праве исти покрет користећи обе стране тела у исто време, као што је на пример хватање лопте обема рукама

-способност да праве исти покрет  користећи обе стране тела у исто време, на исти начин али наизменично прво једну па другу страну тела, као при ходању.

– способност да лева и десна страна тела праве различите покрете у исто време, као што је бацање лопте само једном руком.

Будући да билатерална координација захтева да обе стране мозга комуницирају и размењују информације, музичке активности које подстичу билатералну координацију такође помажу и развоју мозга.

Плес и игра такође помажу деци да развију осећај за простор, било да се крећу у месту или у простору, сами или у групи. Просторна свест подразумева схватање физичког односа између нас самих и објеката или других људи око нас. Ова когнитивна вештина се природно развија током плеса, док деца обраћају пажњу на своје покрете, на простор кроз који се крећу и покрете других. Просторна свест помаже деци у свим активностима, од стајања у реду до играња у парку и пружања загрљаја.

Дакле, док се деца  мрдају, скачу, стоје на врховима прстију, истежу, плешу по соби и крећу заједно са родитељима уз музику кроз програм Бебе сениори, они такође развијају комплексне физичке вештине које су од суштинског значаја за интеракцију са другима у свету који их окружује.

viber image

Оставите одговор