Посета изложбе “Фантастичних 6” (Кућа легата)

 

Артистикум центар посетио је изложбу у Кући легата ФАНТАСТИЧНИХ 6 – Шест уметника који излажу први пут заједно и које спаја љубав према фантастици: Зоран Велимановић, Жељко Тоншић, Милан Туцовић, Владимир Дуњић, Сергеј Апарин и Жељко Ђуровић. Фантастика је облик уметничког изражавања за коју су значајни елементи натприродног и измишљеног.

Њихове слике су нас одвеле у један зачарани, бајковити свет, препун митолошких бића, лептирова, бисера…Сукоби фантастичног и реалног, моћног и натприродног, склад боја и магијских композиција оставио је велики утисак на наше Артистикумовце.

Научили смо нешто више о примењивању различитих материјала на слици: новина, картона, дрвета, стакла, као и осликавању различитих предмета као што су кофери,стари одбачени предмети…Наша деца приметила су да на њиховим радовима нема случајности, сваки потез је јако добро промишљен и све је препуно симбола и порука.

Да ли има жена које се баве оваквим сликарством? Зашто су коришћени инсекти у радовима и колико је било потребно времена да се ова дела ураде?, су била нека од постављених питања. Научили смо да постоје ремек дела у сликарству и да је за њих потребно доста стрпљења, идеја и пуно рада. Фантастичан свет ових сликара нам је дао велику инспирацију за рад у атељеу, а шта смо све видели погледајте на сликама.