Припреме за уметничке школе

ПРИПРЕМЕ за УМЕТНИЧКЕ ШКОЛЕ

Потребно време ђацима да се припреме за полагање пријемног испита је индивидуално и највише зависи од претходно стеченог знања из области уметности као и талента, те је оптимално препоручено време годину дана. За упис у уметничку школу ликовне области ђаци полажу пријемни испит који се састоји из три дела: цртања, сликања и вајања.

Полазници ће научити основне елементе цртежа, пропорцију, динамику линија, сенке и светла, перспективу као и композицију на папиру. Са сликањем се упознајемо кроз различите технике сликарства, кроз боје и валере, градимо прецизност потребну за полагање испита, али и ослобађамо аутентичност код сваког нашег полазника.

Припреме за упис држи професорка сликарства Ана Ђаповић, чију биографију можете погледати на овом линку.

Часови се одржавају два пута недељно и трају 3 сата.
Термини: понедељком и недељом од 17.00 – 20.00ч

ЦЕНОВНИК
Летњи период (Јун, Јул и Август): 1 x недељно 2.900 дин // 2 x недељно 4.200 дин.
Регуларна цена (од Септембра): 1 x недељно 4.900 дин // 2 x недељно 6.900 дин.

 

ТО НИЈЕ СВЕ!

Настави да читаш, извдојили смо супер текст за све будуће сликаре!

Извор: Књига “Како да изабереш занимање – Неопходан приручник за тинејџере” // Аутор: Агњешка Тројан-Јаскот // Издавач: Лагуна издаваштво

Све што пада из кичице сликара претходно бива пропуштено кроз филтер његове маште и емоција. Галерије и музеји пуни су слика које остављају без даха. Понекад, као Мона Лиза Леонарда да Винчија, изазивају бројне дискусије о томе на шта је мислио уметник док је стварао дело или кога заиста представља слика.

Некад изгледа да је посао сликара тако обичан, јер он „једноставно“ слика… Портрете, пејзаже, мртву природу, апстракције – све што му сугеришу машта и емоције. Сликар ради у атељеу, где чува своје штафелаје, боје, платна. Ту припрема платно, тј. грунтира га (ставља специјалне састојке захваљујући којима ће употребљене боје боље изгледати и трајати дуже), а потом слика. Слике израђује по наруџбини, на пример портрете или конкретне пејзаже које клијент изабере, или слика оно што сам жели, а потом своје слике излаже у галерији, где се могу купити. Често слика и напољу, посматра природу, разна места, јер се свуда може пронаћи инспирација за сликање.

С обзиром на теме које уметници представљају на својим сликама, може се разликовати портретно сликарство, апстрактно, историјско, религијско, експресивно…

СЛИКАЊЕ НА САТЕ

Професија сликара је веома несигурна. Ако се његове слике не допадну публици, често је приморан да тражи други начин зарађивања, а да слика у слободно време. Сликари могу да раде као наставници ликовног васпитања или да држе часове цртања у школама, културним центрима, а често налазе посао и у уметничким галеријама.

ПУТ ДО ПРОФЕСИЈЕ

Велики ликовни таленат сам ће се одбранити – неко може да постане цењени сликар и без завршених студија. Ипак, многи се опредељују за ликовне академије, где могу да се развијају под надзором стручњака. У Србији постоји неколико ликовних академија. Оне се налазе у Београду и Новом Саду, а и на Универзитету у Митровици (у Звечану) постоји одсек за ликовне уметности. После завршене основне школе потражи средње школе ликовних уметности или школе у којима постоје разреди са сличним усмерењем – то ће сигурно повећати твоје шансе за упис на Ликовну академију.

 • волиш да сликаш и црташ,
 • осетљива си особа, покушаваш да разумеш понашање других људи,
 • твоју пажњу привлаче лепе, необичне ствари, биљке, места,
 • имаш дар запажања,
 • у сваком човеку ког упознаш умеш да пронађеш лепу појединост (очи, уста, шаке),
 • волиш да се играш бојама и стиловима.

 • да сликаш, црташ, упознајеш разне сликарске технике,
 • да похађаш ликовну секцију у школи или најближем дому културе,
 • да кренеш на приватне часове цртања,
 • да упознајеш историју уметности (животе најважнијих сликара и њихова дела, технике и стилове рада),
 • да одлазиш на летње ликовне колоније.

СЛИКАРСТВО НЕКАДА…

Праисторијско сликарство представљају живописи на стенама у пећини Ласко – 150 метара пећинских ходника садржи 150 цртежа. На њима су претежно представљене животиње.

У средњевековном сликарству теме слика представљали су махом свеци и Бог. Интересантно је да су у почетку сликари претежно били монаси, јер су управо они најбоље познавали те теме. Сликарство тог периода требало је да неписменим људима замени књиге – слике су садржавале библијске истине и поучне приче о свецима.

ПОЗНАТИ У ПРОФЕСИЈИ

Паја Јовановић (1859-1957) један је од најизразитијих представника академског реализма код Јужних Словена. Био је члан САНУ (Српска Академија Наука и Уметности). Рођен је у Вршцу, где је приватно учио сликарство, а у Бечу је завршио уметничку академију и у овом граду живео до смрти. Неко време боравио је у Минхену и Паризу. Још у младости се прочуо по сликама идеализованих ликова и сцена из арбанашког и црногорског живота, али је нарочито био цењен као портретиста. Радио је и слике за цркве, међу којима и два велика иконостаса: у Саборној цркви у Новом Саду и у Далову у Банату. Веома су му познате композиције из националне историје: Сеоба Србаља, Проглашење Душановог законика, Таковски устанак.

Паја Јовановић – Сеоба Србаља

Љуба Поповић (1932-2016) један је од најпознатијих српских сликара. Гимназију је завршио у Ваљеву, где је стекао и прва цртачка и сликарска искуства. Студирао је на Академији ликовних уметности у Београду. После завршене Академије живео је у Паризу. Сликао је људска бића у стању метаморфозе и распадања. На његовим платнима, увек испуњеним кошмарским визијама, огледа се љубав према ренесансним мајсторима, посебно северњацима. Развио је једну врсту надреализма.

Љуба Поповић испред своје слике „Има ли живота после смрти”

ШАЛЕ

Познати сликар требало је да наслика портрет жене богатог банкара. Добио је за то много новца. Када је дама дошла у атеље, сликар ју је добро осмотрио, после чега јој је вратио новац, рекавши: „Драга госпођо, бићете срећнији без мог портрета.“

…………

Срећу се два сликара.

„Како се продају твоје слике?“, пита један.

„Као свеже земичке“, одговара колега.

„Тако брзо?“, распитује се забринути колега.

„Тако јефтино.“

…………

Сликар слика пејзаж на планини. Прилазе му туристи.

„Гледај, сине, тако ти је то кад немаш фото-апарат.“

ДА  /  НЕ    Без проблема ћеш насликати портрет друга или другарице.

ДА  /  НЕ    Твоји ликовни радови су подједнако добри, без обзира на технику.

ДА  /  НЕ    Волиш да гледаш албуме са радовима најбољих мајстора на свету.

ДА  /  НЕ    На ликовним колонијама сви те моле да им направиш цртеж за њихове дневнике.

ДА  /  НЕ    Заправо, ти црташ на сваком часу, чак и на часу математике кад би требало да решаваш задатке.

ДА  /  НЕ    У књигама пажљиво посматраш илустрације, сваку од њих умеш брзо и верно да прецрташ.

ДА  /  НЕ    Ретко кад те узбуђују критике и интриге о теби.

ДА  /  НЕ    Кад год путујеш, волиш да имаш блок и оловку или макар свеску у којој црташ разне ствари.

ДА  /  НЕ    Наставници те често подстичу да учествујеш на ликовним конкурсима.

ДА  /  НЕ    Посматрајући слике, размишљаш о томе шта је осећао и о чему је размишљао уметник док је стварао своју слику.

ДА  /  НЕ    Волиш да помажеш друговима на часовима ликовног.

ВИШЕ одговора са “ДА”

Добро црташ, немаш проблема ни са мртвом природом, нити са портретом пријатеља. Добро памтиш појединости. Волиш тај посао, уживаш у њему, можеш то да радиш сатима. Наставници препознају твоју страст и ефекте рада. Ако сањаш о професији сликара, треба даље да се школујеш у том правцу и опробаш своје снаге на ликовним конкурсима.

ВИШЕ одговора са “НЕ”

Лепо сликаш, али сликарска професија вероватно није за тебе. Сликање и цртање третираш пре свега као школску обавезу, а не склоност коју можеш да развијаш у будућности. Недостаје ти и самопрекора да би упорно ишао ка циљу. Пре свега, професија сликара изгледа ти мало неозбиљна.

Надамо се да сте уживали у тексту!

Контактирајте нас за све потребне информације.