Самостална изложба слика наше професорке сликарства

Ана Ђаповић, добитница прошлогодишње престижне УЛУС-ове награде за сликарство „Златна палета“ представиће своје радове у галерији УЛУС, 21.фебруара у 19 часова.

Изложба „Тло“ је серија слика монументалних димензија на којима је представљено тло земље и њена текстура. Ана Ђаповић на радовима приказује један апстрактни универзум, где у уметничком чину користи сликарску технику енкаустичког зграфита. Растопљеном воску додаје пигменте боје и калафонијум. У процесу стварања слике на сликарско платно слаже више разноликих слојева воска који се повија, стврдњава, да би накнадно длетом, ножићима урезивала цртеж, слично као код линореза. Ритам Анине слике извире из интуитивног дела њене уметничке личности, регулише њено дело на динамичан начин. Ритам одаје њен “повратак реду” на све што је хаотично.

Након освојене престижне УЛУС-ове награде за сликарство „Златна палета“ у марту 2017.године, Ана ће 21.фебруара изложити своје радове по први пут у најпосећенијем делу града, у Галерији УЛУС.

 

„Шта је то, чиме плене радови Ане Ђаповић?
Композиције њених слика су саздане широко нанетим, усклађеним, ликовно осмишљеним пољима. Изнијансирано унети, бојени токови, јасно су разграничени кретњама линија. Оне су неједнаких вредности. Изломљене су и испрекидане, укрштене, на неким местима заобљене. Каткад се појаве и нестану, међутим, увек трају у функцији одговарајуће, тонски успостављене површине.“
Одломак критике Здравка Вучинића

Кратка биографија

Рођена је 1988. године Београду. Дипломирала 2011. године на Факултету примењених уметности, у класи професора Синише Жикића, одсек зидно сликарство.Члан УЛУС-а и УЛУПУДС-а.
Од 2013. године у статусу је самосталног уметника. Од 2014, ради као професор ликовне културе у Гимназији “Стефан Немања” и у Средњој стручној школи “Захарија Стефановић Орфелин”. Године 2016. постаје један од оснивача Центра за едукацију и развој уметности-АРТИСТИКУМ. 2017. године постаје добитник награде за сликарство „Златна палета“ УЛУС-а. До сада је имала 10 самосталних излагања и учествовала на преко 100 колективних изложби.