Бесплатна школа ГИТАРЕ и курс ЛИНОРЕЗА

Бесплатна школа ГИТАРЕ

Након успешно завршеног зимског семестра, школа уметности Артистикум решила је да обрадује своје будуће полазнике и заљубљенике у гитару. Наиме, у марту месецу Артистикум центар организује  бесплатну школу гитаре у трајању од две недеље. Првих двадесет полазника имаће прилику да се упозна са инструментом и да се опроба у улози гитаристе. Старосне границе не постоје, тако да су полазници свих узраста добродошли.

Термини бесплатне наставе одржаће се 25. и 29. марта. Пријаве су обавезне и то, путем мејла artistikumcentar@gmail.com или позивом на број 063/1333-052. Број места је ограничен.

Слика са часа

Курс ЛИНОРЕЗА

Линорез представља својеврсну алтернативу техници дрвореза. За разлику од дрвореза, где се употребљаваљу дрвене плоче, линорез се реализује урезивањем у плочу линолеума. Као и дрворез, линорез је могуће штампати ручно или на графичким пресама за високу штампу. Површина коју желимо одштампати, а која представља цртеж, се не изрезује, већ се оштрим ножевима уклањају површине које при штампи остају необојене. Изрезана плоча се боји ваљком и штампарском бојом и затим се отискује.

Употребом више плоча линолеума могуће је остварити и линорез у боји, тзв. вишебојни линорез, при чему се за сваку од жељених боја израђује засебна плоча. Вишебојни линорез се може добити и користећи се само једном плочом и то тако да се режу и штампају сукцесивно једна по једна боја.

Линолеум је откривен у Енглеској 1863. године. У почетку коришћен за облагање подова, почеће да се употребљава у графици тек 1900. године. Неки од најпознатијих уметника који су се служили овом техником су Анри Матис (1869—1854) и Пабло Пикасо (1881—1973). Пикасо, који је свој први линорез израдио 1954. године, је аутор посебног принципа у оквиру ове технике, при коме за своје вишебојне линорезе користи само једну плочу линолеума, режући и штампајући једну по једну боју.

 

Пикасово дело у техници линореза

 

Начин рада: Часови се одржавају у групи од 2-10 полазника. Сав материјал је укључен у цену. Први час је бесплатан.

Узраст полазника: Часови су прилагођени полазницима од 18 година навише.

Време трајања: Једном недељно по сат ипо времена.

Цене по полазнику: 3.600,00 рсд (месечна школарина)

Термини: У току је формирање група!

четвртак: 18.00 – 19.30ч

субота: 10.00 – 11.30ч

Предавач: МА Вук Вукановић Перић
Рођен је 1986. Године у Београду, 2005 уписао Филозофски факултет Универзитета у Београду на катедри за Историју уметности. Дипломирао 2011. Године на Факултету примењених уметности на одсеку примењено сликарство у класи професора Синише Жикића. Од 2013. Стекао статус члана Сликарско – графичке секције у Удружењу ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије.