Crtež kao osnova svih vizuelnih umetnosti

“Crtanje je pre svega, gledati očima, posmatrati i otkrivati. Crtanje je učenje kako da gledamo.” Le Korbizje

Prve stvari za koje znamo da je čovek stvorio na Zemlji jesu CRTEŽI.

Nije pismo, nisu zgrade, već CRTEŽI.

Učiti kako da crtamo je vrlo važan faktor u oblikovanju našeg bića.

Ako ne znaš da crtaš to znači da nemaš dovoljno razvijenu vizuelnu percepciju, a crtanjem podstičemo vizualizaciju i učimo da bolje razumemo „ples“ linija i oblika oko nas. Ako pogledamo oko sebe primetićemo da sve što nas okružuje je prvobitno bio crtež. Zgrade, predmeti, proizvodi, reklame koje su nastale kao ideja nacrtana ljudskom rukom i srcem…

Crtež kao osnova svih vizelnih umetnosti veoma je značajan kod dece mlađeg uzrasta. Deca crtežom izražavaju svoje emocije, mišljenje, opažanje. Deca mlađeg uzrasta crtaju ono sto znaju o predmetu i ono što je za njih najvažnije u vezi njega. Raspored predmeta, veličine, njihov odnos može pomoći u otkrivanju emotivnog stanja deteta.

„Ako date detetu bojicu, ono će znati šta da radi s njom. Za samo nekoliko sekundi ono će savladati kompletnu mehaniku upravljanja bojicom i nastaviće tako dugi niz srećnih godina. Svaki njihov i najmanji trud biće ohrabren, pohvaljen i okačen na frižider.

Ali, doći će dan „bolne“ spoznaje da sve što su do sada crtali je bilo pogrešno. Odjednom, sva ta nevinost je izgubljena, užitak je ispario, magija je nestala, život nije fer i Deda Mraz ne postoji. Crtanje je jednostavno postalo teško! Zašto nam je crtanje tako odjednom postalo teško?“, rekao je umetnik Michael Rastovich.

Evo nekoliko zanimljivih činjenica o čulu vida i vizualizaciji. Ljudsko biće može da vidi plamen sveće na udaljenosti od čak 20 kilometara. Možemo da razlikujemo preko 30 miliona nijansi boja. Od sveukupne energije koju naš mozak koristi u toku jednog dana, 30% od te energije mozak koristi za vid. Vid je možda najmoćnije i najbitnije čulo, ali iako je najmoćniji, vid poslednji dolazi na red. Pre nego što shvatimo da smo bilo šta ugledali, stvorili smo doživljaj i stekli mišljenje pomoću ostalih čula koje imamo – ukus, miris, dodir i sluh.

Autor teksta:

profesor slikarstva Ana Đapović

Fotografija: Ana Marković @la.lanna