„Kako da odabereš zanimanje?“ SLIKAR ili magija na platnu

Sve što pada iz četkice slikara prethodno biva propušteno kroz filter njegove mašte i emocija. Galerije i muzeji puni su slika koje ostavljaju bez daha. Ponekad, kao Mona Liza Leonarda da Vinčija, izazivaju brojne diskusije o tome na šta je mislio umetnik dok je stvarao delo ili koga zaista predstavlja slika.

Nekad izgleda da je posao slikara tako običan, jer on „jednostavno“ slika…Portrete, pejzaže, mrtvu prirodu, apstrakcije – sve što mu sugerišu mašta i emocije. Slikar radi u ateljeu, gde čuva svoje štafelaje, boje, platna. Tu priprema platno, tj. gruntira ga (stavlja specijalne sastojke zahvaljujući kojima će upotrebljene boje bolje izgledati i trajati duže), a potom slika. Slike izrađuje po narudžbini, na primer portrete ili konkretne pejzaže koje klijent izabere, ili slika ono što sam želi, a potom svoje slike izlaže u galeriji, gde se mogu kupiti. Često slika i napolju, posmatra prirodu, razna mesta, jer se svuda može pronaći inspiracija za slikanje.

S obzirom na teme koje umetnici predstavljaju na svojim slikama, može se razlikovati portretno slikarstvo, apstraktno, istorijsko, religijsko, ekspresivno…

SLIKANJE NA SATE

Profesija slikara je veoma nesigurna. Ako se njegove slike ne dopadnu publici, često je primoran da traži drugi način zarađivanja, a da slika u slobodno vreme. Slikari mogu da rade kao nastavnici likovnog vaspitanja ili da drže časove crtanja u školama, kulturnim centrima, a često nalaze posao i u umetničkim galerijama.

PUT DO PROFESIJE

Veliki likovni talenat sam će se odbraniti – neko može da postane cenjeni slikar i bez završenih studija. Ipak, mnogi se opredeljuju za likovne akademije, gde mogu da se razvijajupod nazorom stručnjaka. U Srbiji postoji nekoliko likovnih akademija. One se nalaze u Beogradu i Novom Sadu, a i na Univerzitetu u Mitrovici (u Zvečanu) postoji odsek za likovne umetnosti. Posle završene osnovne škole potraži srednje škole likovnih umetnosti ili škole u kojima postoje razredi sa sličnim usmerenjem – to će sigurno povećati tvoje šanse za upis na Likovnu akademiju.

TO JE PROFESIJA ZA TEBE, AKO:

• voliš da slikaš i crtaš,

• osetljiva so osoba, pokušavaš da razumeš ponašanje drugih ljudi,

• tvoju pažnju privlače lepe, neobične stvari, biljke, mesta,

• imaš dar zapažanja,

• u svakom čoveku kog upoznaš umeš da pronađeš lepu pojedinost (oči, usta, šake),

• voliš da se igraš bojama i stilovima.

VEĆ SADA MOŽEŠ…

• da slikaš, crtaš, upoznaješ razne slikarske tehnike,

• da pohađaš likovnu sekciju u školi ili najbližem domu kulture,

• da kreneš na privatne časove crtanja,

• da upoznaješ istoriju umetnosti (živote najvažnijih slikara i njihova dela, tehnike i stilove rada),

• da odlaziš na letnje likovne kolonije.

SLIKARSTVO NEKADA…

Praistorijsko slikarstvo predstavljaju živopisi na stenama u pećini Lasko – 150 metara pećinskih hodnika sadrži 150 crteža. Na njima su pretežno predstavljene životinje.

U srednjevekovnom slikarstvu teme slika predstavljali su mahom sveci i Bog. Interesantno je da su u početku slikari pretžno bili monasi, jer su upravo oni najbolje poznavali te teme. Slikarstvo tog perioda trebalo je da nepismenim ljudima zameni knjige – slike su sadržavale biblijske istine i poučne priče o svecima.

TESTIRAJ SE!

PROVERI DA LI MOŽEŠ DA BUDEŠ DOBAR SLIKAR

1. Bez problema ćeš naslikati portret druga ili drugarice. (DA ili NE)

2. Tvoji likovni radovi su podjednako dobri, bez obzira na tehniku. (DA ili NE)

3. Voliš da gledaš albume sa radovima najboljih majstora na svetu. (DA ili NE)

4. Na likovnim kolonijamasvi te mole da im napraviš crtež za njihove dnevnike. (DA ili NE)

5. Zapravo, ti crtaš na svakom času, čak i na času matematike kad bi trebalo da rešavaš zadatke.

(DA ili NE)

6. U knjigama pažljivo posmatraš ilustracije, svaku od njih umeš brzo i verno da precrtaš. (DA ili NE)

7. Retko kad te uzbuđuju kritike i intrige o tebi. (DA ili NE)

8. Kad god putuješ, voliš da imaš blok i olovku ili makar svesku u kojoj crtaš razne stvari. (DA ili NE)

9. Nastavnici te često podstiču da učestvuješ na likovnim konkursima. (DA ili NE)

10. Posmatrajući slike, razmišljaš o tome šta je osećao i o čemu je razmišljao umetnik dok je stvarao  

         svoju sliku. (DA ili NE)

11. Voliš da pomažeš drugovima na časovima likovnog. (DA ili NE)

Više odgovora sa DA:

Dobro crtaš, nemaš problema ni sa mrtvom prirodom, niti sa portretom prijatelja. Dobro pamtiš pojedinosti. Voliš taj posao, uživaš u njemu, možeš to da radiš satima. Nastavnici prepoznaju tvoju strast i efekte rada. Ako sanjaš o profesiji slikara, treba dalje da se školuješ u tom pravcu i oprobaš svoje snage na likovnim konkursima.

Više odgovora sa NE:

Lepo slikaš, ali slikarska profesija verovatno nije za tebe. Slikanje i crtanje tretiraš pre svega kao školsku obavezu, a ne kao sklonost koju možeš da razvijaš u budućnosti. Nedostaje ti i samoprekora da bi uporno išao ka cilju. Pre svega, profesija slikara izgleda ti pomalo neozbiljna.

POZNATI U PROFESIJI

Paja Jovanović (1859-1957) jedan je od najizrazitijih predstavnika akademskog realizma kod Južnih Slovena. Bio je član SANU (Srpska Akademija Nauka i Umetnosti). Rođen je u Vršcu, gde je privatno učio slikarstvo, a u Beču je završio umetničku akademiju i u ovom gradu živeo do smrti. Neko vreme boravio je u Minhenu i Parizu. Još u mladosti se pročuo po slikama idealizovanih likova i scena iz arbanaškog i crnogorskog života, ali je naročito bio cenjen kao portretista. Radio je i slike za crkve, među kojima i dva velika ikonostasa: u Sabornoj crkvi u Novom Sadu i u Dalovu u Banatu. Veoma su mu poznate kompozicije iz nacionalne istorije: Seoba Srbalja, Proglašenje Dušanovog zakonika, Takovski ustanak.

Ljuba Popović (1932-2016) jedan je od najpoznatijih srpskih slikara. Gimnaziju je završio u Valjevu, gde je stekao i prva crtačka i slikarska iskustva. Studirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. Posle završene Akademije živeo je u Parizu. Slikao je ljudska bića u stanju metamorfoze i raspadanja. Na njegovim platnima, uvek ispunjenim košmarskim vizijama, ogleda se ljubav prema renesansnim majstorima, posebno severnjacima. Razvio je jednu vrstu nadrealizma.

ŠALE

Poznati slikar trebalo je da naslika portret žene bogatog bankara. Dobio je za to mnogo novca. Kada je dama došla u atelje, slikar ju je dobro osmotrio, posle čega joj je vratio novac, rekavši: „Draga gospođo, bićete srećniji bez mog portreta.“

…………

Sreću se dva slikara.

„Kako se prodaju tvoje slike?“, pita jedan.

„Kao sveže zemičke“, odgovara kolega.

„Tako brzo?“, raspituje se zabrinuti kolega.

„Tako jeftino.“

…………

Slikar slika pejzaž na planini. Prilaze mu turisti.

„Gledaj, sine, tako ti je to kad nemaš foto-aparat.“

Izvor teksta:

Knjiga „Kako da izabereš zanimanje – Neophodan priručnik za tinejdžere“ Agnješka Trojan-Jaskot

Fotografija: Ana Marković @la.lanna