MODNI KREATOR ili bezgranična mašta

Kreatori mode odlučuju o tome šta će se nositi u nekoj sezoni i kako će biti obučeni ljudi skoro u čutavom svetu. Kreiranje mode je veoma zanimljiv posao za osobe sa bujnom maštom.

U tišini modnog ateljea nastaju kreacije (haljina, žaketa, pantalona, tašni, kapa i šešira, rublja…), koje potom oduševljavaju na modnim revijama i foto-sesijama. Ipak, od kreacije do krajnjeg proizvoda dug je put. Kreator najpre traži inspiraciju iz koje će u njegovoj glavi nastati originalna ideja za kolekciju. Potom pravi stotine skica da bi od njih stvorio nekoliko uspelih kreacija. Na kraju treba izabrati tkaninu, sašiti to što je zamišljeno, a usput unositi mnoštvo popravki. Događa se da neka tkanina inspiriše kreatora da kreira haljinu, ali ipak najčešće najpre nastaju ideje, a tek kasnije se bira materijal.

Čime se još bavi modni kreator? Ponekad pomaže pri organizovanju modnih revija ili bira manekenke za vreme foto-sesija svoje odeće. Neki kreatori zaposleni su u većim ili manjim modnim kućama. Tamo stvaraju kolekcije za potrebe svoje firme, uzimajući u obzir najnovije trendove, starosnu grupu i vizije razvoja marke. Drugi postaju slobodni strelci, tj. ne vezuju se ni za kakvu firmu, a svoje kreacije prodaju raznim konzumentima. Ima i onih koji otvaraju svoj atelje i rade isključivo pod svojim imenom, kao i kreatora koji se zapošljavaju u redakcijama časopisa i u njima vode modne rubrike.

Modni kreator treba da:

– bude maštovit,

– da dobro crta,

– da se interesuje za modne trendove,

– da poznaje fakture i vrste materijala,

– da ume da šije.

Mnogi kreatori često nose sa sobom blok za skiciranje, u kojem crtaju stvari, slike, ljude. Na taj način „zapisuju“ svoje inspiracije, da bi ih kasnije upotrebili u procesu kreiranja.

Nekada su kreacije crtane pretežno na papiru, olovkom ili ugljenom. Sada je ovim tradicionalnim tehnikama dodato i kreiranje u specijalnim kompjuterskim programima.

PUT DO PROFESIJE

Kreiranje odeće može da se uči u specijalnim školama za dizajn testila, a takođe i na visokoj tekstilnoj strukovnoj školi za dizajn, tehnologiju i menadžment. Organizuju se i kursevi i radionice za kreiranje odeće. Neko ko sanja o ovoj profesiji treba da izabere dizajnersku ili likovnu srednju školu.

TO JE PROFESIJA ZA TEBE, AKO:

– te interesuje moda, znaš šta će se nositi u sledećim sezonama,

– voliš da crtaš,

– imaš dar zapažanja i kreativna si osoba,

– voliš da posmatraš druge kako su obučeni,

– umeš da slušaš druge,

– imaš manuelne sposobnosti,

– voliš da se originalno oblačiš, usklađuješ asesoare, kombinuješ razne stvari.

„Moda može da ulepša život pod uslovom da ne precenjuješ njenu ulogu, da ne počneš da veruješ da su stvari ključ za sreću.“ Tom Ford, američki modni kreator

Kolekcije koje stvaraju modni kreatori mogu da budu neverovatno umetničke i lepe, mada ponekad suviše ekstravagantne da bi se nosile na ulici. Postoje praktične kolekcije, koje predstavljaju takvu odeću koja se mirno može nositi svakog dana.

VEĆ SADA MOŽEŠ…

– da crtaš odevne kreacije,

– da izmišljaš stilizacije za sebe i za celu porodicu,

– da šiješ odeću za lutke,

– da pokažeš interesovanje za najnovije modne trendove,

– da gledaš revije kolekcija velikih kreatora,

– da upoznaješ vrste materijala,

– da razvijaš interesovanje za krojenje i šivenje (ima modnih časopisa u kojima ćeš naći gotove krojeve odela),

– da gledaš albume u kojima je predstavljena odeća iz drevnih vremena,

– da pažljivo posmatraš modu na ulici,

– da vežbaš skiciranje ljudi,

– da pohađaš likovnu sekciju,

– da upoznaješ istoriju mode, na primer na veb-sajtovima,

– da razmišljaš o biranju odeće, modnih dodataka.

MODA NEKADA…

Nekada se odeća šila po individualnim narudžbinama mušterija. U 19.veku u Francuskoj je Čarls Vort osnovao prvu modnu kuću, koja je svake sezone predstavljala novu kolekciju veoma lepe i skupe odeće. Zato se smatra ocem haute couture, odnosno ekskluzivnih kolekcija, često uikatnih komada odeće. Ovaj francuski termin označava upravo šivenje na najvišem nivou, elegantno i skupo. Suprotno njemu je šivenje pret-a-porter, odnosno kolekcija odeće koja je pristupačna svima.

TESTIRAJ SE!

PROVERI DA LI ĆEŠ BITI DOBAR MODNI KREATOR

 1. Često čuješ da si izvrsno odabrao/la modne dodatke. (DA ili NE)
 2. Obožavaš da prepravljaš odeću, da skraćuješ, krojiš, nešto joj dodaješ… (DA ili NE)
 3. Ne voliš da podražavaš ničiji stil, ni zvezda, ni svojih drugara. (DA ili NE)
 4. Voliš da crtaš svoju porodicu i poznanike. (DA ili NE)
 5. Kupuješ modne časopise sa šnitovima i pokušavaš da šiješ. (DA ili NE)
 6. Izmišljaš kreacije kostima za školske predstave. (DA ili NE)
 7. Umeš pažljivo da slušaš druge. (DA ili NE)
 8. Voliš časopise tehničkog obrazovanja, naročito kad sečete i šijete. (DA ili NE)
 9. Šiješ odeću za lutke, plišane mede, za svoje sestre i braću. (DA ili NE)
 10. Voliš da kombinuješ razne boje odeće i razne materijale. (DA ili NE)
 11. Posmatrajući modu u štampi, umeš da kažeš ta ti se ne dopada u kreacijama. (DA ili NE)
 12. Voliš da savetuješ poznanike kako da promene dekorativne elemente u svojim sobama. (DA ili NE)

Više odgovora sa DA:

Apsolutno da, to je posao za tebe! Umetnik si, dobro crtaš i imaš zanimljive ideje. Znaš kako da popraviš maminu bluzu koju je nosila kad je imala petnaest godina, ili plen sa buvlje pijace, da bi imao/la supermodernu odeću. Obožavaš da se baviš odećom. Kombinuješ, komponuješ, čak pokušavaš i da šiješ. Za sad šiješ za lutke i mlađu sestru i brata, ali imaš želju da sašiješ nešto i za sebe.

Više odgovora sa NE:

Ova profesija nije baš za tebe. Voliš lepo da izgledaš, ali te ne interesuje kreiranje. Nerviraju te časovi tehničkog kada treba nešto da sečeš, krojiš ili zašivaš – jednostavno, nemaš manuelne sposobnosti. Misliš da ima više zanimljivih poslova od izmišljanja, a potom i šivenja odeće.

POZNATI U PROFESIJI

Aleksandar Joksimović je čovek za koga je na vrhuncu slave znao ceo svet. On je odbio da radi za modnu kuću „Dior“ kako bi ostao u svojoj zemlji i predstavljao je u najboljem svetlu. Bio je prvi personalizovani modni kreator u Jugoslavijji. Inspiraciju je pronalazio u Vizantiji i srpskom srednjevekovnom slikarstvu. Mnogi veruju da mu je upravo ova sklonost ka tradiciji donela svetsku slavu i priznanje. Njegove kreacije prikazivane su zajedno sa kolekcijama Koko Šanel, Kristijana Diora i Pjera Kardena.

Roksanda Ilinčić je srpska svetski poznata modna kreatorka koja živi i radi u Londonu. Modna linija Roksanda dostupna je širom sveta. Poznata je po večernjim elegantnim haljinama, a s vremenom se asortiman proširioi na kupaće kostime, ručne torbe, kao i dečije čiste i elegantne linije. Poznati magazin Harpers bazar dodelio joj je nagradu za poslovnu ženu 2014.godine. Neke od njenih poznatih mušterija su Kejt Midlton, Mišel Obama, Lejdi Gaga, Šarliz Teron, Kira Najtli, Gvinet Paltrou, En Hatavej itd.

ŠALA

Starija gospođa sreće poznatog modnog kreatora.

„Ah, ova današnja moda!, uzdiše. „Molim vas, recite mi da li je ova osoba ispred vas mladić ili devojka?“

„To je moja čerka!“

„Gospođo, oprostite mi molim vas…“

„Ali ja sam njen otac!“

Izvor teksta:

Knjiga „Kako da izabereš zanimanje – Neophodan priručnik za tinejdžere“ Agnješka Trojan-Jaskot