Nevena Marković

Profesor concept art-a i ilustracije
Brief info

Nevena Marković rođena je 1990. godine u Beogradu. Osnovne i master studije završila je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek Primenjene grafike, kao laureat Fonda za mlade talente Republike Srbije, dobitnica specijalne diplome "Student generacije Fakulteta primenjenih umetnosti" (2013) i nagrade "Branko Šotra" od istoimenog fonda FPU (2014).

Član je slikarsko-grafičke sekcije umetničkog udruženja ULUPUDS sa statusom samostalnog umetnika, kao i udruženja stripskih umetnika Srbije USUS i radionice stripa, ilustracije i koncept arta "Đorđe Labočev" u Beogradu.

Samostalno je izlagala više puta (Beograd: galerija FLU, KC Grocka, galerija Petak; KC Apatin). Učestvovala je na brojnim domaćim i međunarodnim kolektivnim izložbama (Italija, Grčka, Rumunija, Ukrajina, Rusija, Severna Makedonija, Crna Gora), manifestacijama i likovnim kolonijama (XIV Međunarodna kolonija Boško Petrović u saradnji sa fondacijom "Novi Sad - evropska prestonica kulture 2022"; prva grčko-srpska umetnička kolonija Argostoli 2021, Kefalonija-Grčka, itd.), a radove objavljuje i u časopisima za umetnost i kulturu (Politikin zabavnik, Strip sa Margine, Koraci - Narodna biblioteka Kragujevac, itd).

Dobitnica je više nagrada i priznanja za umetnički rad (nagrada za likovnost i nagrada za crtež IV i V Valjevskog međunarodnog festivala stripa (2021, 2020); nagrada za ilustraciju "Ima više rešenja" u okviru projekta UNDP Srbija i grupe Novinarke protiv nasilja (2021); priznanje "Najbolje iz Fabrike" za rad "Zoja" od umetničkog udruženja "Kreativna Fabrika" iz Beograda (2018) itd. Neki od radova uvršteni su u kolekcije domaćih i stranih muzeja i institucija (Qu.Bi Gallery - Club for UNESCO Vicenca, Italija; Irkutski regionalni muzej, Rusija; Centar savremene umetnosti "Beli svet", Kijev, Ukrajina; Galerija "Marko K. Gregović", Petrovac-Budva, Crna Gora; legat Udruženja nezavisnih umetnika Novi Sad; Zbirka tapiserija Atelje 61 Novi Sad, skupština opštine Grocka, itd).

Od 2023. godine postaje profesor programa Concept Art i Ilustracija u Artistikum centru.

preporučeno

Programi Nevene Marković

Concept Аrt & Ilustracija

Time:
Days of Week:
4000 rsd/mesečno