Sara Ristić

Profesor pevanja
Brief info

Sara Ristić – sopran, rođena je u Nišu 1996. godine, gde je završila nižu muzičku školu za klavir i srednju muzičku školu, odsek solo pevanje u klasi prof. Gordane Milošević. Osnovne akademske studije završila je na Fakultetu umetnosti u Nišu 2019. godine u klasi prof. Saše Arsenkova. Master akademske studije završava i upisuje specijalističke akademske studije u klasi redovnog prof. dr um. Violete Pančetović Radaković na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Učesnica je mnogobrojnih koncerata u okviru fakulteta, MOTO organizacije (Beograd), dok je solističke koncerte održala na festivalu "Filipovi dani" 2019. godine, kao i tri solistička koncerta pod pokroviteljstvom organizacije ,, MOTO'' pod nazivom ,, Mladi u operi '', u okviru projekta ,,150 godina iza kulisa Narodnog pozorišta'' u Rijeci, Puli i Gomirju. Prekograničnu saradnju ostvarila je sa orkestrima u Bugarskoj i Francuskoj, na koncertima u Poljskoj, Rumuniji, Grčkoj i Herceg Novom. Deo je koncerta na kom su premijerno izvedene kompozicije čuvenog pisca Vladana Desnice i koji nastavlja turneju po Srbiji i šire. Sa horom FU nastupala je u Štrausovoj opereti ''Slepi miš'' u Narodnom pozorištu u Nišu.

Usavršavala se na seminarima i majstorskim radionicama: prof. Snežane Stamenković u Nemačkoj, Katherine Haataja Workshop Operosa 2019. godine, Letnje operske škole Divčibare 2018. godine, Letnje operske škole Ečka 2019. godine, Letnje operske škole Ečka 2020. godine i Majstorski kurs maestra Srboljuba Dinića 2021. godine. Učestvovala je i osvajala nagrade na međunarodnim takmičenjima iz oblasti solo pevanja i kamerne muzike u zemlji i inostranstvu, među kojima su najznačajnije prva nagrada i nagrada laureata na takmičenju "Srpska solo pesma" Mladenovac 2019. godine, prva nagrada i specijalna nagrada, učešće pevača u jednoj od operskih predstava koje su na tekućem repertoaru opere teatra "Madlenianum" na međunarodnom takmičenju "Nikola Cvejić" u Rumi 2019. godine. Učestvovala je na festivalu ''ART OKUPACIJA'' u Somboru, "Kestenburg 2021", ''Belef'' 2021. godine sa Pergolezijevom operom ''Služavka gospodarica'' u ulozi Serpine, ''Mokranjčevi dani'' 2021. godine sa Mocartovom operom ''Tako čine sve'' u ulozi Despine. Debitovala je ulogom Cerline u Mocartovoj operi ''Don Đovani'' u saradnji sa Bell'Operom, u režiji Vladana Đurkovića, kao i ulogom Stanke u operi S. Biničkog ''Na uranku'' u okviru MOTO organizacije. Nastupila je u prvoj dečijoj operi kompozitora Milenka Živkovića "Dečja soba" na festivalu "BEMUS 2021" u malom pozorištu "Duško Radović". Polaznik je međunarodnog projekta ''Opera: Past, Present, Perfect!'' u okviru programa Kreativne Evrope - Kultura. Saradnja sa Operosom i projektom "Young at Opera", predstava "Služavka gospodarica" G. B. Pergolezija izvodi se premijerno u Kolarčevoj zadužbini. Član je u Operskog studija "Borislav Popović" Narodnog pozorišta u Beogradu.

preporučeno

Programi Sare Ristić

Škola pevanja

Time: Subota u 11.15
Days of Week: Subota
od 5000 rsd/mesečno