Edgar Dega rođen je 1834.godine u Parizu. Bio je francuski slikar, grafičar i vajar i jedan od najvećih predstavnika francuskog impresionizma. Njegovo slikarstvo bilo je zaokupljeno urbanim prizorima, balerinama, praljama, prizorima sa trka konja.
Degaove slike odišu mekim tonovima, pokretom i asimetrijom. Voleo je da slika balerine koje je kadrirao iz neobičnih uglova. U balerinama je pronašao poseban svet vizuelnog uživanja. Bavio se materijalizacijom njihovih haljina, pokreta tela…
Povodom izložbe u Galeriji SANU “Edgar Dega: Trenuci posmatranja” bio je raspisan konkurs na temu “Ovako je slikao Dega, a ovako svet vidim ja”. Upravo su balerine ostavile najveći utisak na naše Artistikumovce. Lakoća njihovih haljina, meki pastelni tonovi najviše su ostavile utisak na našu Taru Ivanović (12 god.) koja je inspirisana izložbom uradila sliku “U svlačionici-priprema pred nastup”.
Tara je hladnim tonovima pastela dala balerinama jedan setan, romantičan izgled. Prikazala je scenu posledljih priprema pred izlazak na podijum. Od preko 100 radova koji su pristigli na konkurs Tarin rad je na osnovu četvoročlanog žirija uvršten u 20 najboljih. Izložba najboljih radova prikazana je u muzeju Vuka i Dositeja, a kako su izgledali najbolji radovi pogledajte na slikama.