Artistikum centar posetio je izložbu u Kući legata FANTASTIČNIH 6 – Šest umetnika koji izlažu prvi put zajedno i koje spaja ljubav prema fantastici: Zoran Velimanović, Željko Tonšić, Milan Tucović, Vladimir Dunjić, Sergej Aparin i Željko Đurović.

Fantastika je oblik umetničkog izražavanja za koju su značajni elementi natprirodnog i izmišljenog. Njihove slike su nas odvele u jedan začarani, bajkoviti svet, prepun mitoloških bića, leptira, bisera… Sukobi fantastičnog i realnog, moćnog i natprirodnog, sklad boja i magijskih kompozicija ostavio je veliki utisak na naše Artistikumovce.

Naučili smo nešto više o primenjivanju različitih materijala na slici: novina, kartona, drveta, stakla, kao i oslikavanju različitih predmeta kao što su koferi, stari odbačeni predmeti. Naša deca primetila su da na njihovim radovima nema slučajnosti, svaki potez je dobro promišljen i sve je prepuno simbola i poruka. Primetili smo da su Dunjićevi leptiri slagani poput mozaika različitih boja i veličina, da Tonšićeve slike u sebi kriju puno različitih pogleda i ljudi, da nas Đurović vodi u jedan morski čarobni svet nimfi, Aparinovu kombinaciju hromatskih i ahromatskih boja, Velimanovićev svet prepun gotičkih elemenata i Tucevićeve glave spakovane u kofere i ovekovečene.

Da li ima žena koje se bave ovakvim slikarstvom, zašto su korišćeni insekti u radovima i koliko je bilo potrebno vremena da se ova dela urade su bila neka od postavljenih pitanja. Naučili smo da postoje remek dela u slikarstvu i da je za njih potrebno dosta strpljenja, ideja i puno rada. Fantastičan svet ovih slikara nam je dao veliku inspiraciju za rad u ateljeu, a šta smo sve videli pogledajte na slikama.