Ana Đapović, dobitnica prošlogodišnje prestižne ULUS-ove nagrade za slikarstvo „Zlatna paleta“ predstaviće svoje radove u galeriji ULUS, 21.februara u 19 časova.

Izložba „Tlo“ je serija slika monumentalnih dimenzija na kojima je predstavljeno tlo zemlje i njena tekstura. Ana Đapović na radovima prikazuje jedan apstraktni univerzum, gde u umetničkom činu koristi slikarsku tehniku enkaustičkog zgrafita. Rastopljenom vosku dodaje pigmente boje i kalafonijum. U procesu stvaranja slike na slikarsko platno slaže više raznolikih slojeva voska koji se povija, stvrdnjava, da bi naknadno dletom, nožićima urezivala crtež, slično kao kod linoreza. Ritam Anine slike izvire iz intuitivnog dela njene umetničke ličnosti, reguliše njeno delo na dinamičan način. Ritam odaje njen “povratak redu” na sve što je haotično.

Nakon osvojene prestižne ULUS-ove nagrade za slikarstvo „Zlatna paleta“ u martu 2017.godine, Ana će 21.februara izložiti svoje radove po prvi put u najposećenijem delu grada, u Galeriji ULUS.

 

„Šta je to, čime plene radovi Ane Đapović?

Kompozicije njenih slika su sazdane široko nanetim, usklađenim, likovno osmišljenim poljima. Iznijansirano uneti, bojeni tokovi, jasno su razgraničeni kretnjama linija. One su nejednakih vrednosti. Izlomljene su i isprekidane, ukrštene, na nekim mestima zaobljene. Katkad se pojave i nestanu, međutim, uvek traju u funkciji odgovarajuće, tonski uspostavljene površine.“

Odlomak kritike Zdravka Vučinića

 

Kratka biografija

Rođena je 1988. godine Beogradu. Diplomirala 2011. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti, u klasi profesora Siniše Žikića, odsek zidno slikarstvo.Član ULUS-a i ULUPUDS-a.

Od 2013. godine u statusu je samostalnog umetnika. Od 2014, radi kao profesor likovne kulture u Gimnaziji “Stefan Nemanja” i u Srednjoj stručnoj školi “Zaharija Stefanović Orfelin”. Godine 2016. postaje jedan od osnivača Centra za edukaciju i razvoj umetnosti ARTISTIKUM.

  1. godine postaje dobitnik nagrade za slikarstvo „Zlatna paleta“ ULUS-a. Do sada je imala 10 samostalnih izlaganja i učestvovala na preko 100 kolektivnih izložbi.

 

Snimak sa izložbe:

https://www.youtube.com/watch?v=2n1d00qYvbs