Poseta muzeju Doma Jevrema Grujića

Čas slikarstva za mlade, umesto u našem centru održan je u predivnom ambijentu muzeja Doma Jevrema Grujića  u subotu 17.aprila. Imali smo privatno vođenje izložbe koje je bilo prilagođeno uzrastu naših polaznika, a kasnije smo crtali i oslikavali portrete inspirisane muzejskom kolekcijom.

Dom Jevrema Grujića skriva jedinstvenu umetničku kolekciju od preko 400 umetničkih predmeta, sakuplјanih tokom 2 veka tradicije jedne od najčuvenijih diplomatskih porodica u Srbiji.

„Ulaskom u Dom Jevrema Grujića zakoračili ste u prošlost, srpsku tradiciju i avangardu. Kuću je podigao istaknuti srpski državnik i diplomata, predvodnik moderne Srbije, Jevrem Grujić, za svoju porodicu 1896. godine. Kuća je urađena prema projektu arhitekte Milana Kapetanovića u duhu francuskog neobaroka i neorenesanse.

Tokom XIX i XX veka, u prostranim salonima ovog zdanja, organizovani su gradski balovi na kojima se okuplјala društvena elita Srbije kao i diplomatski skupovi na kojima su politički i intelektualni prvaci tog vremena odlučivali o budućnosti mlade srpske države. Ovde je potpisan tajni ugovor Srbije i Bugarske za oslobođenje Južnih Slovena 1912. godine na kom je kasnije zasnovan Balkanski savez. U posetu Grujićima kralјica Marija Karađorđević dolazila je nenajavlјena i bez protokola, a Jovan Dučić, Milan Rakić, bili redovni gosti i porodični projatelјi. Pola veka kasnije, u podrumu, otvorena je prva diskoteka u Beogradu 1967. godine, što je označilo sociološki bum u savremenoj istoriji grada.

Dom Jevrema Grujića je spomenik kulture od visokog značaja, prva zgrada zaštićena od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, 1961. godine i jedina članica Evropskog udruženja istorijskih kuća.

Današnji potomci loze Jevrema Grujića, Lazar Šećerović i Aleksandar Conić, došli su na ideju o osnivanju Muzeja Jevrema Grujića, kako bi bogatu srpsku istoriju i porodičnu tradiciju otrgli od zaborava i predstavili je našoj javnosti.“

(izvor teksta: www.domjevremagrujica.com)

Prijalo nam je što smo čas slikarstva proveli u drugačijem ambijentu, ujedno se upoznali sa slikama naših čuvenih slikara, naučili svašta o istoriji, kulturi i umetnosti Doma Jevrema Grujića.

Nakon posete sa našim đacima, a u saradnji sa „Muzejčićem“, organizovana je likovna radionica za decu pod nazivom „Oslikavanje portreta“ koja je bila otvorena za javnost uz prethodnu najavu i kupljenu ulaznicu. Radionica je bila podeljena na 2 dela: muzejsko vođenje izložbe i na čas oslikavanja portreta.